Spina Bifida Tedavisi İstanbul
Spina bifida tedavisi İstanbul, omurgayı meydana getiren omur isimli kemiklerin, omuriliği tam olarak çevreleyememesi sonucu ortaya çıkan rahatsızlıkları tedavi etmek ve bireyin yaşam kalitesini arttırmak amacıyla yapılan tedavidir. Omurilik, uzuvların ve çeşitli organların beyin tarafından kontrol edilmesini sağlayan özel sinir demetleri içermektedir. Son derece önemli bir doku olan omurilik, omurga adı verilen ve omur ismindeki onlarca kemikten oluşan yapı tarafından çevrelenmektedir. Böylece bütünlüğünü ve konumunu korumaktır, dış tehlikelere karşı ise korunmaktadır. Ancak bazı bireyler, çeşitli sebeplerden omurgalarını oluşturan kemikler, omuriliklerini tam olarak çevrelememiş bir şekilde doğarlar.
Bu durum spina bifida hastalığı olarak bilinir. Spina bfina doğumsal bir hastalıktır ve bebek henüz anne karnındayken meydana gelmektedir. Spina bifidanın pek çok türü vardır. Bu türlere ve hastalığın şiddetine göre doğan bebeğin farklı şikayetleri olabilir. Spina bifida tedavisi, bu şikayetlerin şiddetine ve benzer etmenlere göre kişiye özel olarak planlanır. Yazımızın devamında ‘’Spina bifida tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Spina bifida tedavisi için hangi doktora gidilmeli?’’, ‘’Spina bifida hastalığı ne zaman belli olur?’’ ve ‘’Spina bifida belirtileri nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. İstanbul spina bifida tedavisi ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Fatih Han Bölükbaşı ile iletişime geçebilirsiniz.
Spina Bifida Nedir?
Spina bifida, omurgayı meydana getiren omur adındaki kemiklerin, omuriliği tam olarak örtememesi ile ortaya çıkan, doğumsal bir hastalıktır. Bu hastalık ilerleyici bir karaktere sahip değildir. Yani doğumdan hastanın spina bifidaya bağlı sahip olduğu şikayetlerde bir artış gösterilmez. Ancak spina bifida tedavisi sırasında tıbbın farklı branşları tarafından gerçekleştirilen tedaviler, bireyin daha işlevsel ve sağlıklı bir yaşam sahip olabilmesi için son derece önemlidir. Spina bifidanın pek çok farklı türü vardır. Bunlar arasında en şiddetli olanı miyelomeningoseldir. Spina bifidanın bu türünde omurilik ve beraberindeki sinir demetleri omurgadan çıkar ve keseleşir. Sinir hasarı nedeniyle bireyler son derece ciddi şikayetlere sahip olabilir. Spina bifida okülta ise hastalığın en sık görülen ve en hafif seyreden türüdür. Spina bifidanın bu türü genellikle tesadüfen fark edilir ve hasta herhangi bir belirti deneyimlemediği için sağlığı ciddi bir şekilde etkilenmez.
Spina Bifida Neden Olur?
Spina Bifida pek çok farklı nedenden ortaya çıkabilir. Bu nedenler genetik etmenlerin ve çevresel etmenlerin bir birleşmesi ile ortaya çıkabilirler. Mesela ailesinde spina bifida öyküsü bulunan bireylerde, spina bifida ile doğma riski daha fazla olabilmektedir. Bununla birlikte doğum öncesi, anne karnındaki gelişim süreci ile alakalı sorunlar da spina bifidanın ortaya çıkmasında rol oynayabilmektedir.
Spina Bifida Belirtileri Nelerdir?
Spina bifida belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:
- Bacaklarda güçsüzlük.
- Yürüme problemleri.
- Skolyoz gibi omurga sorunları.
- İdrar tutmakta zorlanmak, idrar kaçırma.
- Cildin çeşitli bölgelerinde his kaybı meydana gelmesi.
- Kısmi felç.
- Sindirim sistemini etkileyen sorunlar.
- Beyin omurilik sıvısında artış, buna bağlı olarak da hidrosefali ve beyin hasarı.
Spina bifida belirtileri bu şekilde sıralanabilir.
Spine Bifida Nasıl Önlenir?
Spina bifida doğumsal bir hastalıktır ve tam olarak hangi nedenden meydana geldiği bilinmemektedir. Bu yüzden de önlenmesi oldukça güçtür. Bununla birlikte gebelik sürecinde alınan, folik asit takviyelerinin spina Bifidanın meydana gelme riskini belli ölçüde düşürdüğü tahmin edilmektedir. Gebelik sürecinde olan annelere, doktorlarına danışmadan hiçbir ilaç veya takviye gıda kullanmamaları tavsiye edilir.
Spina Bifida Ne Zaman Belli Olur?
Spina bifida gebelik takibi sürecinde gerçekleştirilen üçlü tarama testi sırasında tespit edilebilir. Bu test genellikle gebeliğin 16. haftası ile 18. haftaları arasında gerçekleştirilmektedir.
Spina Bifida Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Spina bifida tedavisinin süresi, spina bifidanın türüne, şiddetine ve tedavi sırasında kullanılan yöntemin türüne göre değişiklik gösterebilir. Eğer tedavi cerrahi yola gerçekleşecekse doktor bebeğin sağlık durumuna göre özel bir ameliyat planlaması yapar. Daha sonra ise ebeveynleri tedavinin tahmini süresi hakkında bilgilendirir.
Spina Bifida Tedavisi Nasıl Yapılır?
Spina bifida, hastalığın türüne ve benzer etmenlere göre farklı şekillerde tedavi edilebilir. Bunlar arasında bireyin hayatını kolaylaştıran ve gelişiminin görece daha ideal bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan fizik tedavi ve ilaç uygulamaları bulunabilir. Bununla birlikte bebekte meningosel gözleniyorsa cerrahi tedavi gerekli olabilir. Bu durumda yapılan cerrahi tedavi doğumdan sonraki 36 saat içerisinde gerçekleştirilmelidir. Eğer spina bifidaya bağlı olarak hidrosefali ortaya çıkmışsa hidrosefali tedavisi de gerçekleştirilir. Konu hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Hidrosefali Tedavisi isimli yazıyı inceleyebilirsiniz.
İstanbul Spina Bifida Tedavisi Fiyatları
İstanbul spina bifida tedavisi fiyatları ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Fatih Han Bölükbaşı ile iletişime geçebilirsiniz.