Kraniosinostoz Tedavisi İstanbul

Kraniosintoz tedavisi İstanbul, kafatası kemiklerinin erken birleşmesi nedeniyle ortaya çıkabilecek olan fiziksel ve zihinsel gelişim problemlerinin önlenebilmesi, kafa gelişiminin ideal bir şekilde gerçekleşebilmesi için yapılan uygulamadır. Beyin ve kafatası gelişimi, birey henüz anne karnındayken başlar ve doğumdan sonra yıllarca devam eder. Bu süreçte kafatası kemikleri, beyin gelişimini kolaylaştırmak adına henüz birleşmemiştir. Böylece kafatasının ve beynin hacmi zaman içerisinde artış gösterebilir. Ancak bazı bebekler, kraniosinostoz isimli bir hastalık ile dünyaya gelirler. Bu hastalık bebeklerde kafatasını meydana getiren beş farklı kemiğin erken dönemlerde birleşmesi ile karakterize bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık nedeniyle beyin gelişimine devam edemez. Buna bağlı olarak da bebeğin hem fiziksel hem de zihinsel gelişiminde sorunlar ortaya çıkar.

Kraniosinostoz, erken dönemlerde bu sorunların hiçbiri ortaya çıkmadan tedavi edilebilmektedir. Bu yüzden kraniosinostozun erken dönemlerde teşhis edilmesi ve tedavinin gerçekleştirilmesi son derece önemlidir. Bu tedavi, genellikle bebek 1 yaşına gelmeden önce gerçekleştirilmektedir ve cerrahi teknikler kullanılarak yapılmaktadır. Yazımızın devamında ‘’Kraniosinostoz tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Kraniosinostoz ameliyatı nasıl yapılır?’’, ‘’Kraniosinostozun tedavisi var mı?’’ ve ‘’Kraniosinostoz belirtileri nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. İstanbul kraniosinostoz tedavisi ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Fatih Han Bölükbaşı ile iletişime geçebilirsiniz.

Kraniosinostoz Nedir?

Kraniosinostoz, doğumsal bir hastalıktır ve bebeğin kafatasını meydana getiren kemiklerin erkenden birleşmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu hastalık nedeniyle kafatası hacmi artamaz ve buna bağlı olarak da bebeğin beyni gelişmekte zorlanır. Kraniosinostoz, erken dönemlerde tedavi edilmediği takdirde bebeğin bilişsel ve fiziksel gelişimi ile ilgili sorunlara neden olabilir. Bu yüzden kraniosinostozun bebek henüz 1 yaşını doldurmamışken, cerrahi olarak tedavi edilmesi gerekir. Kraniosinostoz tedavisi, beyin ve sinir cerrahisi alanında uzmanlaşmış olan cerrahlar tarafından, ağrısız bir şekilde gerçekleştirilir.

Kraniosinostoz Tipleri Nelerdir?

Kraniosinostozun dört farklı türü vardır. Bunlar sagital sinostoz, metopik sinostoz, koronal sinostoz ve lambdoid sinostozdur. Kraniosinostoz türleri arasında en sık rastlanılanı sagital sinostozdur. Bu rahatsızlık, önden arkaya doğru uzayan bir kafa görünümüne yol açmaktadır. Dolayısıyla bebek çıkık bir alın görünümüne sahip olmaktadır.

Kraniosinostoz Neden Olur?

Kraniosinostoz pek çok farklı nedenden ortaya çıkabilir. Bu nedenler arasında şunlar yer almaktadır:

  • Genetik etmenler. Ailesinde kraniosinostoz öyküsü bulunan bireylerin çocuklarında da kraniosinostoz görülme riski vardır.
  • Gebelik sırasında önerilmeyen ilaç kullanımı.
  • Gebelik sırasında zararlı madde kullanımı (uyuşturucu madde, sigara ve tütün ürünleri veya alkol).
  • Çeşitli çevresel etmenler.
  • Anne adayının gebelik sırasındaki beslenme alışkanlıkları.
  • Gebelik döneminde ortaya çıkan hormon dengesizliği ve tiroid hastalıkları.

Kraniosinostoz nedenleri bu şekilde sıralanabilir. Kraniosinostoz bu nedenlerden biri veya birden fazlası sebebiyle ortaya çıkabilir.

Kraniosinostoz Belirtileri Nelerdir?

Kraniosinostoz belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Gözlerin çıkık bir görünüme sahip olması.
  • Kafanın şekli ile ilgili problemler. Kafanın üçgeni andıran bir şekle sahip olması veya alnın çıkıntılı bir görünüme sahip olması.
  • Kulakların konumu ile ilgili sorunlar.
  • Beynin gelişimi ile ilgili sorunlar.
  • Bilişsel yetilerin geç kazanılması veya kazanılamaması.

Kraniosinostoz belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Bahsi geçen belirtiler ve bu belirtilerin şiddetleri, kraniosinostozun türüne göre değişiklik gösterebilir.

Kraniosinostoz Tanısı Nasıl Konur?

Kraniosinostozun, doğumdan sonraki erken süreçlerde ebeveynler tarafından fark edilmesi güçtür. Ancak rutin kontroller sırasında doktor kraniosinostozdan şüphelenebilir. Bu rahatsızlığın kesin olarak teşhis edilebilmesi için çeşitli radyoloji uygulamaları gerçekleştirilir. Aynı şekilde MR gibi gelişmiş tanılama uygulamalarına da başvurulabilir.

Kraniosinostoz Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Tedavi edilmeyen kraniosinostoz, bebeğin bilişsel ve fiziksel gelişimi ile ilgili sorunlara yol açar. Bebek yaşıtlarının sahip olduğu becerileri geç edinebilir, kafasının şekliyle ilgili sorunlara sahip olabilir. Bu yüzden kraniosinostozun erken dönemlerde tedavi edilmesi son derece önemlidir.

Kraniosinostoz Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kraniosinostoz tedavisi cerrahi yolla gerçekleştirilir. Bu tedavi genellikle 2 ila 4 saat kadar sürmektedir. Kraniosinostoz ameliyatının süresi, kraniosinostozun türüne ve benzer etmenlere göre değişiklik gösterebilmektedir.

Kraniosinostoz Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kraniosinostoz tedavisi, bireye özel olarak planlan, modern bir cerrahi uygulama ile yapılır. Bu tedavi sırasında bebeğe özel bir anestezi işlemi uygulanır. Böylece bebek tedavi sırasında ağrı veya rahatsızlık hissi duymaz. Daha sonra ise kafatası derisi, kulakların arka tarafından kaldırılır ve ilgili kemiklere ulaşılarak bölgedeki sorunlar ortadan kaldırılır. Böylece ameliyat başarılı bir şekilde tamamlanmış olur.

İstanbul Kraniosinostoz Tedavisi Fiyatları

İstanbul kraniosinostoz tedavisi fiyatları ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Fatih Han Bölükbaşı ile iletişime geçebilirsiniz.

Doktora Sorun!
Call Now Button