Damar Yumağı (AVM) Tedavisi İstanbul

Damar yumağı tedavisi İstanbul, beyindeki damarlarda meydana gelen yumaklaşmayı, çeşitli açık kapalı cerrahi teknikler ile tedavi etmek amacıyla gerçekleştirilen uygulamadır. Beyin içerisinde, beyin dokuları için son derece önemli olan damarlar yer alır. Bu damarlardan bir kısmı atardamarlardır. Atardamarlar, kalpten gelen oksijen ve besin öğeleri bakımından zengin kanı beyin dokularına taşırlar. Böylece beyin dokuları beslenebilir ve görevlerini sorunsuz bir şekilde yerine getirebilirler. Beyindeki diğer damar türü ise toplardamarlardır. Toplardamarlar ise hücrelerin beslenmesi sonucu açığa çıkan atıkları toplarlar ve temizlenmek üzere farklı organlara doğru yönelirler.

Bazı kişilerde bu iki farklı damar türü arasında yumaklaşma ve anormal bağlanma gibi durumlar görülebilir. Bu durumlar genel olarak beyinde damar yumağı veya AVM olarak isimlendirilir. Damar yumağı, ani başlayan şiddetli baş ağrılarına, mide bulantısına, bilinç kaybına ve iletişim kurmakta zorlanmaya kadar pek çok ciddi şikayete neden olabilir. Günümüzde farklı uygulamalar ile damar yumağı hastalığını tedavi etmek mümkündür. Yazımızın devamında ‘’Beyinde damar yumağı belirtileri nelerdir?’’, ‘’Beyinde damar yumağı neden olur?’’, ‘’Beyinde damar yumağı tedavisi nasıl yapılır?’’ ve ‘’Beyinde damar yumağı tedavisi ne kadar sürer?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. İstanbul beyinde damar yumağı tedavisi ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Fatih Han Bölükbaşı ile iletişime geçebilirsiniz.

Damar Yumağı Nedir?

Damar yumağı, beyinde bulunan atardamarların ve toplardamarların anormal bir şekilde birbirleriyle bağlanmaları ve yumak meydana getirmeleri ile karakterize olan bir hastalıktır. Tıp dilinde AVM veya arteriyovenöz malformasyon gibi isimlerle bilinen bu hastalık son derece tehlikeli bir beyin damarı hastalığıdır. Bu hastalığa sahip olan bireyler beyin kanaması riski taşımaktadırlar. Bu yüzden damar yumağı kesin olarak teşhis edildiği takdirde, vakit kaybedilmeden tedavi çalışmalarına başlanmalıdır. Böylece ortaya çıkabilecek ileri riskler ve tehlikeler önlenebilmektedir.

Damar Yumağı Neden Olur?

Beyinde damar yumağı, oldukça nadir bir hastalıktır. Yaklaşık 5000’de 1 görülen bu hastalığın genetik nedenlerden veya anne karnındayken ortaya çıkan gelişimsel nedenlerden meydana geldiği düşünülmektedir. Doğumsal bir hastalık olan beyinde damar yumağının, tam olarak hangi nedenlerden ortaya çıktığı bilinmemektedir.

Damar Yumağı Belirtileri Nelerdir?

Beyinde damar yumağı belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Ani başlayan, şiddetli bir baş ağrısı.
  • Mide bulantısı ve kusma.
  • Kol ve bacaklarda uyuşma.
  • Kol ve bacaklarda kuvvet kaybı.
  • Konuşmakta güçlük çekmek.
  • İletişim kurma zorluğu.
  • Bilinç kaybı.
  • Nöbet geçirme.
  • Görme bozuklukları.

Damar yumağı belirtileri bu şekilde sıralanabilir.

Damar Yumağı Hangi Bölüm Bakar?

Damar yumağı tedavisi, beyin ve sinir cerrahisi alanında uzmanlaşmış olan doktorlar tarafından tedavi edilir. Bu yüzden damar yumağı hastalığına sahip olan bireylerin beyin ve sinir cerrahisi ile görüşmeleri önerilmektedir.

Damar Yumağı Tehlikeli Mi?

Damar yumağı son derece tehlikeli bir hastalıktır. Bu hastalık sırasında, atardamarlar ile toplardamarlar arasında, anormal bağlantılar oluşur. Birbirleri ile bağlanan damarlar bir damar yumağı meydana getirirler. Bu damar yumağı da beyin kanaması riskini önemli ölçüde arttırır. Bu yüzden damar yumağı teşhisi bulunan kişiler tedavi süreçlerini ihmal etmemelidirler.

Damar Yumağı Nasıl Teşhis Edilir?

Damar yumağının teşhisi görece zorludur. Bu hastalık genellikle tesadüfen fark edilmektedir. Bunun en önemli nedeni, damar yumağının bazı bireylerde herhangi bir belirtiye yol açmamasıdır. Beyin MRG ve bilgisayarlı tomografi çekimleri sırasında damar yumağının varlığı tespit edilebilir ve kesin teşhis konulabilir.

Damar Yumağı Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Damar yumağı tedavisinde kullanılan pek çok uygulama vardır. Bu uygulamaların süresi, damar yumağının bulunduğu konuma ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Doktorunuz size özel bir tedavi planlaması yaptıktan sonra tedavinin süresi gibi detaylar hakkında sizi kapsamlı olarak bilgilendirecektir.

Damar Yumağı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Damar yumağı tedavisi sırasında farklı uygulamalara başvurmak mümkündür. Bazı durumlarda ise ilaçlı tedavi tercih edilebilmektedir. Eğer damar yumağı riskli bir bölgede bulunuyorsa girişimsel tedaviler gerçekleştirilmeyebilir. Bununla birlikte tedavi sürecinde yaygın olarak başvurulan üç farklı yöntem vardır. Bunlar ameliyatla damar yumağının çıkarılması, endovasküler embolizasyon ve stereotaktik radyocerrahidir. Bahsi geçen tedavilerin tamamı ağrısız bir şekilde yapılmaktadır. Endovasküler tedavi stereotaktik radyocerrahi, kapalı yöntemlerle gerçekleştirilir. Bu iki tedavi yöntemi, iyileşme sürecinin çok daha kısa olması gibi nedenlerden açık ameliyat seçeneğine kıyasla daha avantajlıdır.

İstanbul Damar Yumağı Tedavisi Fiyatları

İstanbul damar yumağı tedavisi fiyatları ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Fatih Han Bölükbaşı ile iletişime geçebilirsiniz.

Doktora Sorun!
Call Now Button