Çocuklarda Kafa Travması Tedavisi İstanbul
Çocuklarda kafa travması tedavisi İstanbul, çocuklarda meydana gelen ciddi baş ve boyun travmalarını tedavi etmek, ortaya çıkabilecek ileri hasarları önlemek ve çocuğun genel sağlığını korumak amacıyla yapılan uygulamadır. Çocuklar, yaşları gereği son derece hareketlidirler. Oynayarak öğrenir ve arkadaşları ile sosyalleşirler. Ancak bu oyunlar sırasında kazalar yaşayabilir ve yanlışlıkla kendilerine zarar verebilirler. Bu durum trafik kazaları, kavgalar ve benzer etmenler sırasında da meydana gelebilir. Bahsi geçen fiziksel travma kaynakları nedeniyle çocukların baş ve boyun bölgelerinde ciddi yaralanmalar gerçekleşebilir. Bu yaralanmalar genel olarak kafa travması olarak isimlendirilir.
Kafa travmaları, beyin ve çevresinin zarar görme ihtimali nedeniyle son derece tehlikelidirler. Kafa travmasına bağlı olarak çocuklar bulanık görme, ani görme kaybı, burundan şeffaf sıvı gelmesi ve şiddetli baş ağrısı gibi şikayetlere sahip olabilirler. Hatta ani bir şekilde bilinçlerini kaybetmeleri de mümkündür. Bahsi geçen belirtiler olmasa bile kafa travması geçiren çocuklar, baş bölgesinin aldığı hasarın incelenmesi için mutlaka hastaneye götürülmelidirler. Yazımızın devamında ‘’Çocuklarda kafa travması tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Çocuklarda kafa travması neden olur?’’, ‘’Çocuklarda kafa travması belirtileri nelerdir?’’ ve ‘’Çocuklarda kafa travması tehlikeli midir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. İstanbul çocuklarda kafa travması tedavisi ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Fatih Han Bölükbaşı ile iletişime geçebilirsiniz.
Çocuklarda Kafa Travması Nedir?
Çocuklarda kafa travması, çocuğun çeşitli nedenlerden baş bölgesine ciddi bir darbe almasıdır. Bu darbeler farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Şiddetlerine göre ise beyine farklı seviyelerde zarar verebilirler. Bazı bireylerde bu darbenin şiddetini yalnızca ebeveyn gözlemi ile anlamak mümkün olmamaktadır. Bu yüzden ciddi kafa travmalarında mutlaka hastaneye gidilmelidir.
Çocuklarda Kafa Travması Neden Olur?
Çocuklarda kafa travması nedenleri arasında şunlar yer alır:
- Yüksekten düşme.
- Fiziksel şiddete maruz kalmak, kavgalar.
- Trafik kazaları ve spor yaralanmaları.
- Doğum sırasında meydana gelen kazalar.
- Bisikletten düşmek.
Çocuklarda kafa travması nedenleri bu şekilde sıralanabilir.
Çocuklarda Kafa Travması Belirtileri Nelerdir?
Çocuklarda kafa travması belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:
- Bilinç bulanıklığı.
- Bilinç kaybı.
- Mide bulantısı ve birden fazla kusma.
- Kulaktan veya burundan şeffaf sıvı gelmesi.
- Vücudun çeşitli bölgelerinde güç kaybı, uzuvları hareket ettirmekte zorlanma.
- Şiddetli bir baş ağrısı.
- Baş dönmesi ve denge kaybı.
- Yürümekte zorlanma.
- Görme ile ilgili problemler, cisimleri çift görmek veya bulanık görme.
Çocuklarda kafa travması belirtileri bu şekilde sıralanabilir.
Çocuklarda Kafa Travması Neden Tehlikelidir?
Çocuklarda kafa travması, bilinçsel faaliyetler için son derece önemli olan beynin zarar görebilmesi açısından oldukça tehlikelidir. Beyin, insan vücudundaki tüm yaşamsal faaliyetleri kontrol eder. Bu yüzden fiziksel travmalar sırasında darbe alması, bireyin yaşamını tehdit edebilecek sorunlara neden olabilir. Yaşamı tehdit etmeyen bir yaralanma sırasında bile beyin belli ölçüde zarar görebilir. Bu zarar belki yetişkinler için tölare edilebilir seviyelerde olsa bile çocukların beyin gelişimi ile ilgili sorunlara neden olabilir ve bireyin tüm yaşamını olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden kafa travmaları çocuklar için son derece tehlikelidir. Ebeveynlere, kafa travmalarının önlenebilmesi için sportif faaliyetler sırasında çocuklarına koruyucu ekipmanlar kullandırtmaları, yüksekten düşme gibi riskleri minimalize etmeleri önerilir. Kafa travması gerçekleştiğinde ise eğer daha önce bahsetmiş olduğumuz belirtilerden biri veya birden fazlası görülüyorsa mutlaka acil servise gidilmelidir. Uzun vadede ise bir sinir hastalıkları uzmanı ile iletişim içerisinde olunması önerilmektedir.
Çocuklarda Kafa Travması Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Çocuklarda kafa travması tedavisinin süresi, tedavi sırasında tercih edilen yönteme ve kafa travması sonucu ortaya çıkan sağlık sorunlarına göre değişiklik gösterebilir. Doktorunuz çocuğunuzun geçirdiği kazayı ve yaralanmayı detaylı olarak değerlendirecek, çeşitli görüntüleme uygulamaları ile çocuğunuzun baş-boyun bölgesini inceleyecektir. Daha sonra ise tamamen çocuğun sağlık durumuna özel bir tedavi planlaması hazırlayacaktır. Bu planlama doğrultusunda da sizi tedavinin tahmini süresi hakkında bilgilendirecektir.
Çocuklarda Kafa Travması Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çocuklarda kafa travması tedavisi sırasında pek çok uygulamaya başvurmak mümkündür. Bazı durumlarda kafa travması geçiren çocuğun vital bulgularının gözlemlenmesi ve çocuğun bir süre gözetim altında kalması yeterli olmaktadır. Bazı durumlarda ilaç tedavileri ve ateller ile tedavi gerçekleştirilmektedir. Aynı şekilde dikiş uygulamaları ve pansumanlar da tedaviye eşlik edebilmektedir. Ciddi kafa travmaları sonrasında cerrahi müdahale de gerekli olabilmektedir.
İstanbul Çocuklarda Kafa Travması Tedavisi Fiyatları
İstanbul çocuklarda kafa travması tedavisi fiyatları ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Fatih Han Bölükbaşı ile iletişime geçebilirsiniz.