Omurilik Tümörü Tedavisi İstanbul
Omurilik tümörleri İstanbul, omuriliğin içerisinde veya çevresinde meydana gelebilen, türlerine ve konumlarına göre farklı sağlık sorunlarına yol açabilen, zararlı kitlelerdir. Omurilik, merkezi sinir sisteminin beyin ile birlikte en önemli bölümlerinden biridir. Omurilik bünyesinde yer alan sinir dokuları sayesinde uzuvlar ve beyin arasında kusursuz bir irtibat sağlanır. Böylece günlük yaşamımız için çok önemli olan fiziksel aktiviteleri sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebiliriz. Omurilikte, çeşitli genetik etmenler ve mutasyonlar sonucu kontrolsüz hücre bölünmeleri meydana gelebilir.
Bölgede hızla çoğalan hücreler kümeleşerek tümörleri meydana getirebilirler, tümörler ise bölgedeki dokuların ideal bir şekilde çalışmasını önleyerek çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilirler. Bahsi geçen tümörler iyi huylu veya kötü huylu (kanserli) olabilirler. Türlerine, büyüklüklerine ve yerleşim bölgelerine göre farklı şikayetlere neden olabilir, beyin ve sinir cerrahları tarafından farklı operasyonlar ile tedavi edilebilirler. Yazımızın devamında ‘’Omurilik tümörleri nasıl tedavi edilir?’’, ‘’Omurilik tümörü ameliyatı nasıl yapılır?’’, ‘’Omurilik tümörleri tedavi edilmezse ne olur?’’ ve ‘’Omurilik tümörleri hangi belirtilere yol açar?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. İstanbul omurilik tümörleri tedavisi ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Fatih Han Bölükbaşı ile iletişime geçebilirsiniz.
Omurilik Tümörü Nedir?
Omurilik bölgesinde meydana gelen, bulunduğu bölgedeki sinirlere baskı yapabilen ve türüne göre ciddi sağlık riskleri oluşturabilen, anormal kitlelerdir. Omurilik, omurgayı meydana getiren kemiklerin ve kıkırdak dokular sayesinde dış tehditlerden korunur. Ancak omuriliği tehdit eden sorunlar her zaman dışarıdan gelmez. Bazı kişilerde omurilik bölgesinde bulunan hücreler kontrolsüz bir şekilde bölünebilir ve bölgede tümör oluşumuna neden olabilir. Bu tümörler iyi veya kötü huylu olabilirler. Her iki durumda da hastada yol açtıkları sağlık sorunları nedeniyle beyin ve sinir cerrahları tarafından tedavi edilmeleri gerekebilir. Omurilik tümörleri bazı durumlarda, vücudun başka bir bölgesinde meydana gelen kötü huylu tümörlerin lenf yolu ile omuriliğe ulaşması sonucu da meydana gelebilirler.
Omurilik Tümörü Neden Olur?
Omurilik tümörü nedenleri arasında şunlar yer alabilir:
- Radyasyon maruziyeti omuriliği meydana getiren hücrelerin genetik yapısını bozabilir ve hücrelerin kontrolsüzce bölünmesine neden olarak omurilik tümörlerinin oluşumuna yol açabilir.
- Hormon değişimleri.
- Kimyasal maruziyeti.
- Metastazlar.
- Genetik etmenler.
- Bazı viral hastalıklar.
Omurilik tümörleri bu gibi nedenlerden meydana gelebilmektedir.
Omurilik Tümörü Belirtileri Nelerdir?
Omurilik tümörü belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:
- Kas spazmları.
- Eller, bacaklar ve kollar gibi uzuvlarda uyuşma.
- Kas güçsüzlüğü.
- Zaman içerisinde artış gösteren kas ağrıları.
- Çeşitli sindirim sistemi problemleri.
- Sırt bölgesinde ve kollarda ağrı, uyuşma hissi.
- Yürümekte zorlanmak.
- Cisimleri kavramakta zorlanmak.
- Ayaklarda hissizlik, ayakta durmakta güçlük.
- Bacaklarda karıncalanma ve uyuşma.
- Duruş bozuklukları, kamburluk.
Omurilik tümörü belirtileri bu şekilde sıralanabilir.
Omurilik Tümörü Türleri Nelerdir?
Omurilik tümörü türleri arasında şunlar yer almaktadır:
- Ekstradural Tümörler (Dış Kaynaklı Tümörler): Dış kaynaklı tümörler genellikle metastaz yolu ile omurilikte meydana gelen tümörlerdir. Bazı kanser hastalarında, uzak bir organda meydana gelen kanser hastalığı bile kan dolaşımı gibi yollar ile omurilik gibi organlara ulaşabilir. Ekstradural tümörler arasında omurga ve çevredeki yumuşak dokularda gelişen tümörler de bulunmaktadır.
- İntradural Tümörler (İç Kaynaklı Tümörler): İç kaynaklı tümörler ise direkt olarak omuriliği meydana getiren hücrelerde ortaya çıkan tümörlerdir. Bu tümörler genellikle iyi huylu bir yapıya sahiptirler ancak dış kaynaklı tümörlere kıyasla daha hızlı büyürler.
Omurilik tümörü çeşitleri bu şekilde sıralanabilir.
Omurilik Tümörü Tedavisi Var Mı?
Omurilik tümörü, tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Bu tedavi sırasında hastanın sahip olduğu şikayetlere ve tümörün türüne göre farklı uygulamalar tercih edilebilir. Günümüzde mikrocerrahi gibi yenilikçi tedavi yaklaşımları omurilik tümörü tedavisinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Omurilik Tümörü Tehlikeli Mi?
Omurilik tümörleri, merkezi sinir sitemi hastalıkları arasında en tehlikeli olanlarından biridir. Omurilik bölgesinde meydana gelen zararlı kitleler, bu bölgede yer alan sinir ağlarının ideal bir şekilde çalışmasını engelleyebilirler. Buna bağlı olarak da birey günlük basit aktiviteleri yapmakta bile zorlanmaya başlayabilir. Tümörün kötü huylu olduğu durumlarda ise kanserli tümör hızla büyüyebilir, akciğer ve beyin gibi hayati organlara ulaşarak tedavi sürecini zorlaştırabilir. Bu yüzden omurilik tümörleri son derece tehlikeli kabul edilirler ve en yakın zamanda tedavi edilmeleri gerekir.
Omurilik Tümörü Tedavisi Nasıl Yapılır?
Omurilik tümörü tedavisinde belirleyici etmen tümörün türü ve hastanın deneyimlediği belirtilerdir. Eğer tümör kötü huylu ise tedavi omurilik tümörü ameliyatı, kemoterapi ve radyoterapi gibi uygulamalarla gerçekleştirilebilir. Omurilik tümörü ameliyatlarında yaygın bir şekilde mikrocerrahi operasyonları tercih edilir. Böylece yalnızca hasta olan dokular alınır ve sağlıklı dokulara zarar verilmez. İyi huylu omurilik tümörleri de bahsi geçen mikrocerrahi operasyonları ile bulundukları bölgeden alınabilmektedir.
İstanbul Omurilik Tümörü Tedavisi Fiyatları
İstanbul omurilik tümörü tedavisi ve omurilik tümörü ameliyatı fiyatları gibi konular hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Fatih Han Bölükbaşı ile iletişime geçebilirsiniz.